5 tips om een vintage woonstijl te creëren


De vintage woonstijl staat voor een charmante mix van tijdloze klasse en karakter, waarbij elementen uit vroegere decennia worden gecombineerd om een uniek en sfeervolle ruimte te creëren. Het is een stijl met een nostalgisch tintje, waarbij je meubels en decoraties uit verschillende periode kunt combineren. Een vintage woonstijl kun je in alle ruimtes van het huis toepassen, of het nu om de keuken, woonkamer, slaapkamer of zelfs hal gaat.

5 tips voor een vintage woonstijl

Hieronder vind je 5 tips om een vintage woonstijl te creëren.

1. Verlichting is belangrijk

Hoewel je aandacht misschien eerst uitgaat naar de wanden en meubels, is verlichting erg belangrijk als het gaat om het creëren van de juiste sfeer. Met mooie vintage lampen zorg je voor de juiste basis. De lampen zijn allemaal ontworpen in een retrostijl, waardoor je precies die lamp kunt vinden die jij zoekt. Naast de vormgeving van de lamp is natuurlijk ook de lichtval belangrijk. Misschien ben je op zoek naar plafondlampen voor een centraal lichtpunt in de ruimte, maar bij een vintage interieur horen ook schilderijen. Belicht de kunst aan de muren met een bijpassende lamp voor nog meer sfeer.

2. Kies de juiste kleuren

Gebruik een gedempt en zacht kleurenpalet dat doet denken aan vervlogen tijden. Denk aan pastelkleuren, gedempte tinten en warme aardetinten. Natuurlijke kleuren doen het altijd goed in een vintage interieur. Bovendien kun je die met mooie pasteltinten nog beter tot hun recht doen komen. Wat dacht je ervan om de wanden een pastelgroene of lichtgele kleur te geven? Natuurlijk kun je voor de wanden ook kiezen voor mooi vintage behang.

3. Hout en natuurlijke elementen

Natuurlijke elementen in de woning zijn echt van alle tijden. Bovendien zorgt het voor een rustgevende uitstraling in je interieur. Het is dan ook zeker een goed idee om bijvoorbeeld voor houten kasten te kiezen, die nog echt een rustiek tintje hebben. Ook geweven stoffen en geborsteld metaal zijn materialen die perfect bij een vintage woonstijl passen.

4. Antieke spiegels en schilderijlijsten

In een vintage interieur zijn antieke spiegels meestal de kers op de taart. Hiermee zorg je niet alleen voor een authentiek sfeertje, maar creëer je ook nog eens de illusie van ruimtelijkheid. Vooral in kleinere kamers zijn spiegels de ideale toevoeging. Meestal zie je in een vintage interieur ook diverse schilderijen terug. Pas deze helemaal aan je woonstijl aan door voor antieke schilderijlijsten te kiezen. Hou je niet zo van schilderijen, dan kun je er natuurlijk ook voor kiezen om foto’s in mooie lijsten op te hangen. Kies voor foto’s in zwartwit of kleur en maak je interieur helemaal af.

5. Denk aan de accessoires

Als je de meubels, kleuren, verlichting en andere zaken eenmaal uitgekozen hebt, is het tijd om aan de details te gaan denken. De juiste accessoires kunnen de ruimte net dat extra accent geven dat het nodig heeft om een echte vintage indruk te maken. Plaats bijvoorbeeld wat oude boeken en klokken en zet flessen en vazen neer om hier en daar een subtiele nuance aan te brengen.

Veel succes met het creëren van jouw vintage woonstijl!