Mijn cv-ketel lekt? Oorzaken én oplossingen


Als je cv ketel lekt, kun je tegenwoordig niet alles zelf meer oplossen. Dit is omdat alleen een erkend installateur dit mag doen. Wel kun je uitzoeken of er vermoedelijk sprake is van een lekkage van de cv ketel. Een lekkage kan er niet alleen voor zorgen dat de verwarming het niet meer doet, maar ook dat je waterschade krijgt. Als het om een gaslek gaat, kan het ook nog eens gevaarlijk zijn.

Heb je een lek?

In het geval dat je je huis niet meer goed warm krijgt, ook al staat de verwarming maximaal open, kan er sprake zijn van een cv ketel lek. Vaak komt er dan ook niet meer veel warm water uit de kraan. Het is normaal dat je een ketel jaarlijks moet bijvullen, zodat deze de juiste druk blijft behouden. Een druk van 1,5 tot 2 Bar is goed. Wellicht heeft een loodgieter je dit ook al wel eens vertelt.

Als je bijvult, zorg je er dus voor dat het meer bij de 2 Bar zit. Oude ketels moeten vaak twee keer per jaar gevuld worden. Ontlucht dan ook even de verwarming. Zie je dat de druk al na een maand flink zakt? Dan is de kans dus groot dat er een lekkage is. Dit kan om een lekkage van de ketel gaan, maar ook om een lek bij een radiator. Check dus ook even of er geen lekkende verwarming is.

Wat ook een signaal is van een lekkage is dat je bij de cv-ketel is als je elke keer na een paar tellen een druppel hoort vallen. Dan zie je meestal op of rondom de ontluchter aanslag. Lekt de cv-ketel aan de onderkant? Dan gaat het meestal om een defecte ontluchter. Dit kan komen door bijvoorbeeld ouderdom.

Overige mogelijke oorzaken

Als de cv-ketel lekt, hoeft het niet altijd te betekenen dat het probleem bij de ontluchter zichtbaar is. Zo kan bijvoorbeeld het expansievat een kapotte slang hebben, waardoor er steeds meer water vrijkomt. Een andere optie is dat dat de vulkraan gewoon niet helemaal dichtgedraaid blijkt te zijn of dat deze last heeft van slijtage. In dat laatste geval moet dus de vulkraan worden vervangen.

Het kan ook zijn dat er een koppeling in de cv-ketel kapot is of niet goed vast zit. Vaak zie je dan een groene aanslag of roestvorming. Wat natuurlijk logisch is als er sprake is van contact met water. In dit geval kan het aandraaien van de koppeling soms al genoeg zijn. Als dat niet werkt moet de koppeling vermoedelijk worden vervangen.

Ten slotte kan er ook nog sprake zijn van een lek door condenswater. Normaal verlaat condenswater de ketel door middel van een afvoerbuis, maar als deze verstopt is kan het condenswater niet weg. En dan onstaat er een lek.

Uiteindelijk is een lekkende cv-ketel niet direct gevaarlijk. Alleen als je er niets aan laat doen, kan dit zorgen voor waterschade en verlies van water. Daarnaast kan het zeker wel gevaarlijk worden als er door de waterschade water in contact komt met elektriciteit. In dat geval kan er korstsluiting – en daardoor dus brand – ontstaan.

Gaslek

Heb je een vermoeden van een gaslek of weet je al dat het een gaslek is? Pas dan op en gebruik in huis geen vuur. Dus geen sigaret of even wat wierook aansteken. Pas ook op met elektriciteit. Vonkjes vanuit een stopcontact kunnen bijvoorbeeld al voor een explosie zorgen. Daarom moet je ook geen mobiele telefoon of zaklamp gebruiken. Sluit bij een gaslek, ook bij een vermoeden, de hoofdgaskraan dicht. De hoofdgaskraan zit meestal vlak voor de gasmeter. In veel huizen zit dit in de meterkast, maar het kan ook bijvoorbeeld in de trapkast zitten. De kraan staat open als de uiteinden van de kraan gelijk met de leiding staan. De kraan is dicht als je de kraan draait zodat de uiteinden haaks op de leiding staan. Altijd slim: Open de ramen en deuren zodat eventueel gas weg kan.

Heb je een groot gaslek dan kun je een sissend geluid waarnemen en/of een andere geur in huis. In Nederland wordt namelijk een geur aan het aardgas toegevoegd, voor de veiligheid. Aardgas is van zichzelf namelijk geurloos. Het is mogelijk dat de leiding verkleurt is. Nog een signaal is dat als de gasrekening ineens explosief is gestegen…

Alleen een gaslek is niet altijd zo goed waar te nemen. Zeker als het gaat om een goed geventileerde ruimte. Het kan ook om een klein gaslek gaan. Je kunt zelf zien of er sprake is van een gaslek door de gasleiding in te smeren met een sopje van afwasmiddel en water. Is er een gaslek? Dan komen er bubbeltjes in het sop.

Een gaslek? bel dan het gratis nationale storingsnummer 0800-9009 voor het melden van het lek. Dan komt dit ook door bij je netbeheerder. Is er sprake van een hele gevaarlijke situatie waar direct hulp bij nodig is? Bel dan 112.

Lekkage aanpakken

Een nog onbesproken gevaar: als je een slecht onderhouden cv-ketel hebt en er ontstaat een lek dan kan er bijvoorbeeld bij te hoge waterdruk in het expansievat hete rookgas gaan lekken. In dat geval kan het vat dan ontploffen.We hebben laten zien hoe je mogelijke lekken kunt opsporen. Hoewel er nog genoeg andere mogelijkheden zijn, zoals bijvoorbeeld drukverlies door een lekkende leiding ergens anders. Vanwege de gevaren van het zelf doen, mag je zelf geen werkzaamheden verrichten aan een cv-ketel. Zoals ook gecommuniceerd wordt door de overheid: ‘ Vanaf 1 april 2023 mogen alleen nog gecertificeerde bedrijven werkzaamheden verrichten aan gasverbrandingsinstallaties.’. Tip, klik hier voor gecertificeerd loodgieters in Rotterdam gezocht. Certificering checken kan op de website van de overheid.



https://helpikbengeenklusser.nl/mijn-cv-ketel-lekt-oorzaken-en-oplossingen/