De economie in Nederland: wat je moet weten.

De economie in Nederland: wat je moet weten.

De economie in Nederland is altijd een beetje onvoorspelbaar. Het kan op ieder moment weer omhoog gaan, of juist heel hard omlaag. Dat heeft vooral te maken met de politiek die er aan de macht is en hoe ze besluiten nemen over belasting en dergelijke. Maar wat zijn nu wel de basisprincipes van onze economie? En hoe kun je als consument hierop inspelen door slim geld uit te geven? In dit artikel zullen wij proberen antwoord daar op te geven.

Wat zijn de basisprincipes van de Nederlandse economie?

Onze economie is omringd door een heleboel andere landen. Daarom zijn er ook wel momenten dat de Nederlandse economie wat meer of juist minder hard groeit dan bijvoorbeeld in Duitsland. Maar ons voordeel ten opzichte van veel andere landen, zoals Frankrijk en Engeland, is dat wij goedlopende bedrijven (zoals Shell) hebben die internationale beurzen aansturen én internationaal actief zijn in verschillende sectoren: energietransport, financiele sector , industrie, zorg.

Nederland is een van de meest exporterende landen ter wereld en daarmee verwachten wij dat er in 2018 ook veel groei gaat komen voor onze economie én het aantal banen. Zo wordt Shell’s strategische keuze om met investeringen te stoppen in fossiele energietransport binnenslands (Shell stopt met gas) gezien als goede zet: juist nu moet Nederland toch zo snel mogelijk overgaan naar duurzaamheid? Overigens winnen dit jaar de exportsectoren aan belang: in 2018 gaat het om relatief goedkope grondstoffen, en China is nog steeds een groot afzetmarkt.

Het bedrijvenlandschap in Nederland wordt heel divers

En dat brengt ook risico’s met zich mee – maar daarnaast biedt het veel kansen voor ons volgens deskundigen als KPMG. Zoals hierboven geschetst moet er op internationaal terrein wat gebeuren: juist nu we toch zo snel mogelijk overgaan naar duurzaamheid.

Zo wordt Shell’s strategische keuze om met investeringen te stoppen in fossiele energietransport binnenslands (Shell stopt met gas) gezien als goede zet: juist nu moet Nederland toch zo snel mogelijk overgaan naar duurzaamheid? Overigens winnen dit jaar de exportsectoren aan belang.

Anders dan in de periode 2008-2012

Vooral op basis van relatief goedkope grondstoffen en China als groot afzetmarkt, is er nu minder aanleiding om bang te zijn: het bedrijvenlandschap wordt wel heel divers én dat brengt ook risico’s met zich mee – maar daarnaast biedt het veel kansen voor ons volgens deskundigen die KPMG noemen. Zoals hierboven geschetst moet er op internationaal terrein wat gebeuren: juist nu zouden we moeten samenzitten met onze oosterburen en ervoor zorgen dat er opnieuw economische cohesie ontstaat.

Nederland heeft echt aanleg voor de toekomst: in 2020 is Nederland (volgens KPMG) één van de best presterende landen ter wereld als je kijkt naar investeringsklimaat, innovatiekracht, duurzaamheid of dynamisme. Dat laatste overigens wordt wel bedreigd door wat experts “inflatieschade” noemen – waard oor bedrijven en consumenten zich onzeker voelen.

Daarbij moet je opletten dat Nederland niet te moeilijk doet met wetgeving, want anders is er veel kans op verwarring en vertraging in het proces van innovatie – wat economische groei in de weg staat én toekomstige generaties eerder arm houdt dan rijk, zoals hierboven beschreven.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *