Dit zijn dé straatmeubilair openbare ruimte trends van 2023


Als gemeente wil je natuurlijk een bepaald beeld uitstralen en daarom schrijven we hier over dé straatmeubilair openbare ruimte trends van 2023. Iedereen ontmoet elkaar op straat, dus je wilt dat er een positief straatbeeld is in de stad of in het dorp. Straatmeubilair heeft veel invloed op dit beeld, dus het is erg belangrijk om hier aandacht aan te besteden. Tegenwoordig zijn er ook steeds meer nieuwe ontwikkelingen en je wilt hierop kunnen inspelen op straat. Op basis van de huidige trends en ontwikkelingen op het gebied van straatmeubilair in de openbare ruimte, zijn er een aantal algemene trends die we in de komende jaren zullen zien. Dit zijn dé straatmeubilair openbare ruimte trends van 2023:

Flexibiliteit

Flexibel straatmeubilair dat eenvoudig te verplaatsen is, wordt steeds populairder. Hierdoor kunnen openbare ruimtes snel en gemakkelijk worden aangepast aan de behoeften van verschillende gebruikers en evenementen. Denk bijvoorbeeld aan zitbanken die kunnen worden verplaatst of tafels die kunnen worden opgevouwen. Zo kan er snel worden ingespeeld op wat er op dat specifieke moment nodig is en wordt de openbare ruimte beter benut. En zo hebben verschillende doelgroepen plezier van de ruimte.

Circulariteit

Er is steeds meer aandacht voor duurzaamheid en circulariteit in straatmeubilair. Zo worden er bijvoorbeeld meer gerecyclede materialen gebruikt en wordt er gestreefd naar een lange levensduur. Er is een groeiende vraag naar duurzame materialen en ontwerpen die milieuvriendelijk zijn en weinig onderhoud vergen. Dit kan zich uiten in het gebruik van gerecycled plastic, FSC-gecertificeerd hout of zelfs materialen die zijn geoogst uit lokale bronnen. Ook worden materialen steeds vaker hergebruikt of gerecycled aan het einde van hun levensduur.

Innovatieve verlichting

Verlichting speelt een belangrijke rol in de openbare ruimte en er worden steeds meer innovatieve verlichtingssystemen ontwikkeld. Denk bijvoorbeeld aan slimme verlichting die kan worden aangepast aan de behoeften van verschillende gebruikers, of aan verlichting die energiezuiniger is en gebruik maakt van duurzame energiebronnen. Er worden bijvoorbeeld sensoren geplaatst die kunnen meten of er iemand in de buurt van de verlichting is, om zo energie te besparen. Verlichting in de openbare ruimte draagt ook bij aan de veiligheid in het dorp of de stad.

Multifunctionaliteit

Net als in de openbare ruimte als geheel, wordt ook in het straatmeubilair steeds meer gestreefd naar multifunctionaliteit. Denk bijvoorbeeld aan bankjes die ook als plantenbakken dienen of aan fietsenrekken die ook als zitbanken kunnen worden gebruikt. Dit is ook nog eens duurzamer, omdat er 1 meubel gebruikt kan worden voor meerdere functionaliteiten.

Digitalisering

Ook in straatmeubilair zien we steeds meer digitale toepassingen. Neem de laadpalen voor elektrische voertuigen en slimme afvalbakken die kunnen communiceren wanneer ze vol zijn. Ook worden er steeds vaker digitale informatieschermen geplaatst bij bijvoorbeeld bushaltes en in winkelstraten. Dit is een echte trend voor straatmeubilair en de openbare ruimte in 2023, omdat er steeds meer digitaal wordt.

Dit zijn enkele voorbeelden van trends op het gebied van straatmeubilair, maar er zijn nog veel meer ontwikkelingen en innovaties gaande op het gebied van straatmeubilair. Belangrijk blijft wel dat straatmeubilair niet alleen functioneel is, maar ook bijdraagt aan de esthetiek en beleving van de openbare ruimte. Het oog wil natuurlijk ook wat.https://www.asconbouw.nl/dit-zijn-de-straatmeubilair-openbare-ruimte-trends-van-2023/