Een kleinere woning slim inrichten doe je zo


Of je nu in een kleinere woning woont of gewoon behoefte hebt aan meer ruimte, het is belangrijk om slim en creatief om te gaan met de beschikbare ruimte. Het is vaak verleidelijk om alles te willen bewaren wat je hebt, maar soms is het nodig om keuzes te maken en alleen de essentiële spullen te behouden.

In dit artikel delen we praktische tips om je te helpen bij het inrichten van een kleinere woning, zodat je kunt genieten van een comfortabele en functionele leefruimte.

Maak gebruik van verticale ruimte

Bij het inrichten van een kleinere woning is het belangrijk om slim gebruik te maken van de verticale ruimte. Installeer bijvoorbeeld planken of kasten aan de muren om extra opbergruimte te creëren. Dit is vooral handig in ruimtes zoals de keuken en de badkamer, waar je veel spullen hebt die je vaak gebruikt.

Je kunt ook een wandrek installeren om decoratieve items en boeken op te bergen. Zo maak je optimaal gebruik van de beschikbare ruimte en voorkom je dat je woonruimte vol raakt met spullen.

Kies meubels die meerdere functies hebben

Meubels die meerdere functies hebben, zijn essentieel bij het inrichten van een kleinere woning. Zo kan een bank bijvoorbeeld ook dienen als bed voor gasten, of kan een koffietafel dienen als extra opbergruimte.

Een ander voorbeeld is een uitschuifbare eettafel, die kan worden ingeklapt wanneer deze niet wordt gebruikt. Dit bespaart niet alleen ruimte, maar zorgt er ook voor dat je flexibel bent in het gebruik van je leefruimte.

Maak gebruik van licht en kleur

Licht en kleur zijn belangrijke elementen bij het inrichten van een kleinere woning. Kies voor lichte kleuren op de muren en vloeren om de ruimte groter te laten lijken. Vermijd donkere kleuren, omdat deze de ruimte kleiner doen lijken.

Het is ook belangrijk om goed gebruik te maken van natuurlijk licht. Vermijd het gebruik van zware gordijnen en kies in plaats daarvan voor lichte, transparante gordijnen of jaloezieën die het licht doorlaten. Hierdoor lijkt de ruimte niet alleen groter, maar krijg je ook meer natuurlijk licht binnen.

Een kleinere woning slim inrichten doe je zo asconbouwGebruik multifunctionele verlichting

Bij het inrichten van een kleinere woning is het belangrijk om te zorgen voor voldoende verlichting. Maar in plaats van het plaatsen van meerdere grote lampen, kun je beter kiezen voor multifunctionele verlichting.

Zo kun je bijvoorbeeld een staande lamp kiezen met een leeslampje erin, of een hanglamp die zowel direct als indirect licht geeft. Dit bespaart niet alleen ruimte, maar zorgt ook voor een gezellige en functionele sfeer.

Opruimen en organiseren

Een basisfactor bij het inrichten van een kleinere woning is opruimen. Houd het overzichtelijk! Dit doe je door alleen de noodzakelijke meubels en accessoires te kiezen en de rest op te bergen. Maak bijvoorbeeld gebruik van opbergboxen of manden om spullen uit het zicht op te bergen. Zo creëer je rust en ruimte in huis.

Creëer de illusie van meer ruimte

Een kleine woning kan al snel benauwend aanvoelen. Om dit te voorkomen kun je de illusie van meer ruimte creëren door gebruik te maken van lichte kleuren en spiegels. Lichte kleuren reflecteren namelijk meer licht en maken de ruimte optisch groter. Door spiegels te plaatsen creëer je diepte en reflecteer je het licht, waardoor de ruimte groter lijkt dan deze in werkelijkheid is.https://www.asconbouw.nl/een-kleinere-woning-slim-inrichten-doe-je-zo/