Vraag jij je af waarom je energielabel belangrijk is? Een goed energielabel is beter voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Hoe hoger je energielabel, hoe minder energie je verbruikt en hoe lager je maandlasten zijn. Ook wordt een woning met een goed energielabel aantrekkelijker voor potentiële kopers of huurders. Woningen met een laag energielabel kunnen juist moeilijker verkocht worden en vaak tegen een lagere prijs. Daarom is het slim om actief aan de slag te gaan met het energielabel verbeteren. Hoe je dit doet, waar je mee begint en waar je op kunt rekenen, lees je hier!
Wat kun je doen om je energielabel te verbeteren?
Het verbeteren van je energielabel begint bij isolatie. Goede dak-, vloer- en spouwmuurisolatie zorgen ervoor dat warmte binnen blijft in de winter en juist buiten blijft in de zomer. Dit zorgt voor een aangenamer woonklimaat en verlaagt ook direct je energiekosten. Naast isoleren kun je ook investeren in duurzame technieken zoals een warmtepomp of zonnepanelen.
Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht of de bodem en gebruikt deze om je woning te verwarmen. Dit zorgt voor een lagere CO₂-uitstoot en minder gasverbruik. Zonnepanelen kunnen je al snel helpen om zelf stroom op te wekken, waardoor je minder afhankelijk bent van energieleveranciers. Door deze maatregelen te combineren, kun je vaak meerdere stappen omhoog op de energielabel-schaal en zo je woning duurzamer maken. En wist je dat je vaak gebruik kunt maken van bepaalde subsidies als je hiermee aan de slag wilt?
Hoe financier je verduurzaming met subsidies?
De kosten van verduurzaming kunnen flink oplopen, maar gelukkig zijn er meerdere subsidies die je kunnen helpen met het verduurzamen van jouw woning. Zo kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van de ISDE subsidie. Dit is een handige regeling van de overheid die bedoeld is om particulieren en zakelijke gebruikers te stimuleren om te investeren in duurzame energie. Met deze subsidie kun je een deel van de kosten terugkrijgen voor maatregelen zoals isolatie, zonneboilers en warmtepompen. Dit maakt het financieel aantrekkelijker om je woning energiezuiniger te maken.
Naast de ISDE subsidie zijn er ook andere regelingen, zoals gemeentelijke subsidies of de mogelijkheid om tegen een lage rente een energiebespaarlening af te sluiten. Hierdoor hoef je niet in één keer een groot bedrag te investeren, maar kun je toch profiteren van een duurzamere en zuinigere woning.
Maak een plan en verbeter je energielabel
Als je serieus werk wilt maken van je energielabel, is het slim om een stappenplan op te stellen. Begin als eerst met een energieadvies om te bepalen waar je de meeste winst kunt behalen. Vaak wordt aangeraden om te starten met isolatie en daarna pas te kijken naar duurzame installaties zoals warmtepompen of zonnepanelen.
Door slim te investeren en gebruik te maken van subsidies, kun je je energiekosten verlagen én de waarde van je woning verhogen. Als je dus nog twijfelt over het verbeteren van je energielabel, weet dan dat het een slimme zet is die zowel op korte als lange termijn voordelen heeft!