Houd je hoofd koel tijdens de zomerdagen


De zomer is eindelijk weer aangebroken, iedereen houdt van warm weer. Je hoeft geen jas meer aan te doen wanneer je op de fiets stapt en je kunt weer lekker gaan zwemmen met vriendinnen in het buitenbad na school. Super lekker dus dat warme weer, maar er zitten ook nadelen aan warm weer. Denk bijvoorbeeld aan de rioollucht in huis bij warm weer die komt opzetten of de tuin die helemaal dood lijkt te gaan. Daarnaast slapen we ook minder goed bij warm weer en worden we prikkelbaarder. Hoe zorgen we ervoor dat we zoveel mogelijk genieten van het warme weer in plaats van ons eraan irriteren. 

Voordelen en nadelen warm weer

Warm weer heeft zo zijn voordelen, maar dus ook zo zijn nadelen. Het kan zorgen voor problemen in huis of rondom de tuin, maar ook lichamelijk en mentaal is warm weer niet altijd even goed voor ons. Hoe zorgen we ervoor dat het hoofd toch koel houden tijdens deze warme periode, zodat we volop kunnen genieten van de zomer, zonder dat we er elk jaar beetje, bij beetje, tegenop gaan zien wanneer de zomer er weer aan komt. Want zeg nou zelf, jij wil toch ook niet dat je straks geen zin meer hebt in de zomer? 

Vermijd de zon zoveel mogelijk

Om het hoofd koel te houden is het belangrijk dat je niet hele dagen in de zon gaat zitten, maar ook de koele plekken opzoekt, om het hoofd dus ook echt koel te houden. Wanneer de warmste zomerdagen eraan komen is het belangrijk dat je het hele huis afsluit voor de zon. Rolluiken dicht, gordijnen ervoor, deuren dicht en ramen dicht. Zorg ervoor dat de warmte niet binnen kan komen, zodat het lekker koel blijft in huis. Kies bijvoorbeeld een leuke zomerfilm uit om te kijken op de tv die gevestigd zit boven een zwevend tv meubel zwart.  

Maak het temperatuurverschil niet te groot

Is het huis nog niet koel genoeg wanneer je alles potdicht hebt zitten? Dan kun je er ook voor kiezen om een airco aan te schaffen. Deze houdt het huis namelijk echt koel, omdat die koude lucht door het huis blaast. Pas alleen wel op dat het verschil met buiten niet te groot wordt. Als het namelijk in huis heel koud is en je moet toch de deur uit, dan kan de hitte een klap in je gezicht zijn en andersom ook. Als je weer thuis komt is de klap van de kou ook niet prettig. Hier kun je namelijk erg verkouden van worden en niemand houdt ervan om verkouden te zijn, al helemaal niet in de zomer. 

Zoek de schaduw op

Wil je toch liever naar buiten dan de hele dag binnen zitten? Wat natuurlijk erg logisch is, want het is toch echt mooi weer buiten, zoek dan zoveel mogelijk de schaduwplekken op. Bouw een overkapping of hang een doek op, zodat de zon niet fel op je gezicht brandt. Je kunt namelijk snel verhit raken wanneer je pal in de zon zit, helemaal tijdens de warmste zomerdagen van het jaar. Heb je geen overkapping of doek? Draag dan een petje of hoed, alleen zo houd je je hoofd echt koel. https://www.ikklusbewust.nl/houd-je-hoofd-koel-tijdens-de-zomerdagen/