Industriële waterontharders – Ik klus bewust


In industriële omgevingen is water een kostbare grondstof die in veel processen wordt gebruikt, van productie tot koeling. Maar hard water, met een overvloed aan mineralen zoals calcium en magnesium, kan ernstige problemen veroorzaken, zoals kalkaanslag op machines, leidingen en koelsystemen. Dit leidt tot verminderde werking, hogere onderhoudskosten en een kortere levensduur van apparatuur. Industriële waterontharders bieden een perfecte oplossing voor deze uitdagingen en kunnen grote voordelen opleveren voor industriële werkzaamheden.

Hoe werken industriële waterontharders?
Industriële waterontharders maken gebruik van een proces genaamd ionenuitwisseling om hard water om te zetten in zacht water. Het proces verloopt als volgt:

  • Inlaat van hard water: Het harde water, dat rijk is aan calcium- en magnesiumionen, stroomt de waterontharder binnen.
  • Ionenuitwisseling: Binnen de waterontharder bevindt zich een harsbed dat geladen is met natriumionen. Tijdens het ionenuitwisselingsproces worden de calium- en magnesiumionen in het harde water vastgehouden door het hars en worden ze vervangen door natriumionen.
  • Verwijdering van hardheid: Het zachte water verlaat de waterontharder en wordt gebruikt in verschillende diverse industriële toepassingen, zoals koelsystemen stoomgeneratoren en productieprocessen.
  • Regeneratie: Na verloop van tijd raakt het hars verzadigd met calcium- en magnesiumionen en moet het worden geregenereerd. Dit gebeurt door het harsbed te spoelen met een zoutoplossing, die de vastgehouden mineralen wegspoelt.

Voordelen van industriële waterontharders

  • Verlengde levensduur van apparatuur: Industriële waterontharders verminderen kalkaanslag op machines en leidingen, waardoor de levensduur van apparatuur wordt verlengd.
  • Energie-efficiëntie: Minder kalkaanslag betekent een betere werking van verwarmingselementen, koelsystemen en andere apparatuur, wat zorgt voor lagere energiekosten.
  • Lagere onderhoudskosten: Minder kalkaanslag leidt tot minder onderhoud en reparaties, wat zorgt voor minder onderhoudskosten voor industriële bedrijven.
  • Verbeterde waterkwaliteit: Industriële waterontharders kunnen ook andere onzuiverheden uit het water verwijderen, wat zorgt voor een betere waterkwaliteit voor industriële werkzaamheden.
  • Lange termijn kostenbesparing: Hoewel er natuurlijk investeringskosten zijn voor de aankoop en installatie van industriële waterontharders, leiden de verbeterde bruikbaarheid en lage onderhouds- en energiekosten tot aanzienlijke langetermijnbesparingen.

Het toepassen van industriële waterontharders

Industriële waterontharders worden gebruikt in verschillende sectoren, waaronder de voedingsmiddelenindustrie, chemische industrie, energiecentrales, textielindustrie en meer. Ze kunnen worden aangepast aan de specifieke behoeften en waterkwaliteitseisen van industriële bedrijven.https://www.ikklusbewust.nl/industriele-waterontharders/