Kies de juiste kleuren voor je interieur met de 60-30-10 regl


In het streven naar een kleurrijk interieur kan de overvloed aan kleuren soms leiden tot chaos en een gebrek aan samenhang. Gelukkig is er een handige regel die je kunt volgen om kleurharmonie te bereiken, namelijk de 60-30-10 regel. Deze regel is een effectieve manier om een kleurrijk palet te creëren zonder dat het overweldigend wordt. En in deze blog vertellen we hoe je deze regel kunt toepassen.

Begin met een kleurenwiel

Een handig hulpmiddel bij het kiezen van een kleurenpalet is het kleurenwiel. Het kleurenwiel toont de relatie tussen verschillende kleuren en helpt je bij het vinden van complementaire kleuren die goed samenwerken. Complementaire kleuren zijn kleuren die tegenover elkaar op het kleurenwiel staan, zoals blauw en oranje of rood en groen. Door complementaire kleuren te gebruiken, kun je een levendig contrast in je interieur creëren en kun de 60-30-10 regel makkelijker toepassen

De 60-30-10 regel

De 60-30-10 regel is een eenvoudige richtlijn die je helpt bij het verdelen van kleuren in een ruimte. Volgens deze regel verdeel je de kleuren als volgt:

  • 60% van de ruimte moet de dominante kleur zijn.
  • 30% van de ruimte moet de secundaire kleur zijn.
  • 10% van de ruimte moet de accentkleur zijn.

Het kiezen van een dominante kleur

De dominante kleur is de hoofdkleur die de basis van je interieur vormt. Dit is meestal de kleur van de muren, vloeren of grote meubelstukken zoals banken. Het neemt het grootste deel van de ruimte in beslag, namelijk 60%. Kies een kleur die rustgevend en veelzijdig is. Een rustige kleur vormt namelijk een solide basis voor een kleurrijk interieur.

Het kiezen van vloeren in de dominante kleur kan een goede keuze zijn. Dit zorgt voor een naadloze en samenhangende interieur, waarbij de vloer vooral een canvas voor andere meubels en andere decoratieve elementen. Het kiezen van de juiste vloer is echter een uitdaging voor velen. Het is daarom raadzaam om eens een VloerenBoulevard te bezoeken om de verscheidenheid aan vloertypes en kleuropties te verkennen.

kleuren uitzoeken interieur

Het selecteren van de secundaire kleur

De secundaire kleur is de kleur die wat meer opvalt dan de dominante kleur, maar nog steeds een belangrijk onderdeel van het palet is. Dit kan de kleur zijn van grote meubelstukken zoals stoelen, kasten of gordijnen. Deze kleur beslaat ongeveer 30% van de ruimte en dient als een aanvulling op de dominante kleur. Kies een kleur die past bij de dominante kleur en zorgt voor een mooie balans.

De secundaire kleur is makkelijk toepasbaar op raambekleding. Gordijnen dienen vaak als extra decoratieve elementen. Ze voegen namelijk veel kleur en textuur toe en kunnen een belangrijk onderdeel zijn van het interieurontwerp. Gordijnen in de secundaire kleur kunnen daarom het gevoel van samenhang goed benadrukken. Ben je op zoek naar mooie gordijnen? Neem dan eens een kijkje op gordijnen in Limburg en vind vandaag nog de juiste raambekleding voor je interieur.

Voeg de accentkleur toe

De accentkleur is de opvallende kleur die de aandacht trekt en de ruimte levendig maakt. Dit is de kleur die je gebruikt voor decoratieve accenten zoals kussens, kunstwerken en andere accessoires. De accentkleur vormt slechts 10% van de ruimte, maar het is de kleur die het meeste impact heeft. Kies een kleur die contrasteert met de dominante en secundaire kleuren om een visuele punch te geven. Het voordeel van een accentkleur is dat deze gemakkelijker aanpasbaar is, aangezien deze vaak wordt toegepast op kleinere decoratieve elementen.

Houd rekening met kleurenfamilies

Binnen de 60-30-10 regel is het handig om kleuren te selecteren binnen dezelfde kleurenfamilies om een gevoel van samenhang te behouden. Bijvoorbeeld, als je dominante kleur een zachte blauwe tint is, kun je kiezen voor een diepere blauwe tint als secundaire kleur en een opvallende oranje als accentkleur. Dit zorgt voor een gevoel van harmonie en evenwicht in je kleurenschema. De 60-30-10 regel is echter een hulpmiddel en geen strikte regel. Het is belangrijk om te blijven experimenteren met kleuren en je keuzes te baseren op persoonlijke voorkeuren.

Het gebruik van de 60-30-10 regel bij het inrichten van je interieur is een slimme manier om kleurharmonie te bereiken. Het geeft je de vrijheid om te experimenteren met kleuren en patronen, terwijl je toch een gevoel van samenhang behoudt. Volg deze regel en je zult gegarandeerd je huis kunnen aanvullen met mooie kleuren.