Onderdelen voor de veiligheid van jou aanhangwagen!


Het rijden met een aanhanger kan handig zijn voor allerlei taken, zoals verhuizen of het vervoeren van grote spullen. Maar wist je dat goed werkende remmen van cruciaal belang zijn voor een veilige rit? In deze blog bespreken we alles wat je moet weten over aanhanger remonderdelen en waarom goed onderhoud zo belangrijk is.

Waarom slijten aanhanger remonderdelen

Alle rollende en draaiende onderdelen van een aanhanger zijn onderhevig aan slijtage. Dit geldt ook voor het remsysteem. Aanhangers maken vaak gebruik van trommelremmen, waarbij remschoenen door remkabels worden aangetrokken zodra de oplooprem ingedrukt wordt. Hoewel dit systeem betrouwbaar is, slijt het door regelmatig gebruik en moet het op tijd vervangen worden.

Wanneer is het tijd om remonderdelen te vervangen?

Je kunt merken dat de remonderdelen van je aanhanger niet goed meer functioneren als je tijdens het rijden voelt dat het gewicht van de aanhanger tegen de auto drukt. Ook kan de aanhanger naar één kant trekken, wat kan betekenen dat de remschoenen aan die kant versleten zijn. Je kunt ervoor kiezen om het onderhoud zelf te doen of dit uit te besteden aan een specialist. Zorg er altijd voor dat je met veilige, goed functionerende remonderdelen de weg op gaat. Bij een ongeluk wordt dit namelijk gecontroleerd en kunnen de gevolgen ernstig zijn als blijkt dat de aanhanger niet in goede staat was.

De basiscomponenten van aanhanger remonderdelen

Het remsysteem van een aanhanger bestaat uit verschillende onderdelen die samen het “remschema” vormen. Dit schema is een berekening die de fabrikant nodig heeft om goedkeuring te krijgen om de aanhangwagen de weg op te laten. Het remschema zorgt ervoor dat het remvermogen voldoende is voor het toegestane laadvermogen. De belangrijkste componenten zijn:

Oplooprem: Deze zorgt ervoor dat de remmen van de aanhanger worden ingeschakeld wanneer de aanhanger tegen de trekkende auto drukt.

Remkabels: Deze verbinden de oplooprem met de remschoenen en zorgen ervoor dat de remschoenen tegen de remtrommel worden gedrukt.

Remtrommel: Deze trommel creëert wrijving wanneer de remschoenen ertegen worden gedrukt, wat de aanhanger afremt.

Remschoenen: Deze worden tegen de remtrommel aangedrukt om de aanhanger af te remmen.

Wielen: Deze moeten geschikt zijn voor het bruto laadvermogen van de aanhanger en goed aansluiten op de as.

Hoe vervang je remonderdelen?

Als je merkt dat de remmen van je aanhanger niet meer goed werken, is het belangrijk om dezelfde merken en typen onderdelen te gebruiken als de originele. Vooral bij de oplooprem, die vaak meerdere benamingen heeft zoals kogelkoppeling of kopstuk, is het van belang om de juiste vervanging te kiezen. Bekende merken zijn Knott, AL-KO en BPW. Deze worden vaak gebruikt door de grootste aanhangerfabrikanten.

Conclusie: Zorg voor je aanhanger remonderdelen

Heb je nog steeds vragen over de verschillende remonderdelen voor je aanhanger? Of zit je in dubio over wat je nu precies moet hebben? Aarzel niet om contact op te nemen met de klantenservice van Aanhangwagendirect.nl voor advies en een breed aanbod aan Remonderdelen.https://www.ikklusbewust.nl/dit-is-een-van-de-belangrijkste-onderdelen-voor-de-veiligheid-van-jou-aanhangwagen/