Wat heb je nodig voor de installatie van een elektrische haard?


Overweeg je om een elektrische haard aan te schaffen? Een elektrische inbouwhaard zorgt voor sfeer, warmte en gezelligheid in huis. Maar dit zijn niet de enige voordelen; een belangrijke reden waarom veel mensen voor een sfeerhaard kiezen, is de eenvoudige installatie. Maar wat heb je eigenlijk nodig voor de installatie van een elektrische haard? Wij zetten alle benodigdheden op een rij zodat jij straks snel kunt genieten van een gezellig haardvuur.

1. Elektriciteit

Zoals de naam al doet vermoeden, werkt een elektrische haard op basis van elektriciteit. Je hebt dus geen rookkanaal of gasaansluiting nodig om een gezellig haardvuur te creëren. Dit betekent ook geen rook en andere gevaarlijke stoffen in huis. Het enige wat je nodig hebt voor de installatie van een elektrische haard is een stroomvoorziening. Zorg er dus altijd voor dat er een stopcontact in de buurt is. Je kunt eventueel een verlengsnoer gebruiken wanneer het stopcontact niet dichtbij genoeg is.

2. Bevestigingsmateriaal

Voor het installeren van een sfeerhaard heb je enkele basisgereedschappen nodig, zoals een waterpas en meetlint. Wil je een elektrische haard inbouwen? Dan heb je vaak ook nog een zaag nodig. Afhankelijk van hoe en waar je de haard wilt plaatsen, heb je tevens bevestigingsmateriaal nodig. Denk hierbij aan schroeven, pluggen en beugels. 

Wanneer je een zwevende haard wilt creëren, plaats je een balk op de achterzijde van de muur. Deze kun je bevestigen met schroeven of lijm. Vervolgens hang je hier de haard aan. 

3. Afwerking

Elektriciteit is het allerbelangrijkste bij het installeren van een elektrische haard, maar de afwerking mag ook niet vergeten worden. Om ervoor te zorgen dat de haard naadloos aansluit bij de rest van het interieur, kun je deze op verschillende manieren afwerken. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een zwarte of witte rand rondom de haard. Kies voor een rand in de kleur van de wand als je de haard wilt laten wegvallen in de muur.https://www.asconbouw.nl/wat-heb-je-nodig-voor-de-installatie-van-een-elektrische-haard/