Wat is een SPC vloer?


Wat is een SPC vloer?

Een gedetailleerde gids over SPC vloeren – wat ze zijn, hoe ze te gebruiken en waarom ze een uitstekende keuze zijn voor uw woning.

Welkom bij onze gedetailleerde gids over SPC vloeren. Als u op zoek bent naar een duurzame, stijlvolle en gemakkelijk te onderhouden vloerbedekking, dan is een SPC vloer misschien wel de perfecte keuze voor u. In dit artikel zullen we uitleggen wat een SPC vloer precies is, hoe u deze kunt gebruiken en waarom het een uitstekende optie is voor uw huis. We zullen ook enkele belangrijke beslissingsfactoren en overwegingen behandelen, evenals veelgestelde vragen beantwoorden die mensen hebben over SPC vloeren. Laten we beginnen!

Inhoudsopgave

 • Wat is een SPC vloer?
 • Voordelen van een SPC vloer
 • Hoe wordt een SPC vloer gemaakt?
 • Belangrijke overwegingen bij het kiezen van een SPC vloer
 • Hoe een SPC vloer te installeren
 • Onderhoud en reiniging van een SPC vloer
 • Veelgestelde vragen over SPC vloeren
 • Conclusie

Wat is een SPC vloer?

Een SPC vloer, ook wel bekend als Stone Plastic Composite vloer, is een type vloerbedekking dat bestaat uit verschillende lagen. Het is een populaire keuze vanwege zijn duurzaamheid, waterbestendigheid en eenvoudige installatie. Een SPC vloer combineert de voordelen van zowel laminaat als vinyl, waardoor het een veelzijdige optie is voor zowel residentieel als commercieel gebruik.

Een SPC vloer bestaat uit de volgende lagen:

 1. Een slijtvaste toplaag: Deze laag beschermt de vloer tegen krassen, vlekken en slijtage.
 2. Een decoratieve laag: Deze laag geeft de vloer zijn uiterlijk, zoals houtnerf of tegelpatroon.
 3. Een SPC kernlaag: Dit is het belangrijkste onderdeel van de vloer, gemaakt van een mengsel van kalksteen, polyvinylchloride en andere additieven. Deze laag biedt stabiliteit en sterkte.
 4. Een geluiddempende onderlaag: Deze laag helpt bij het verminderen van geluidsoverdracht en zorgt voor extra comfort.

Samen vormen deze lagen een solide en veerkrachtige vloer die bestand is tegen vocht, temperatuurveranderingen en dagelijkse slijtage.

Voordelen van een SPC vloer

Een SPC vloer biedt verschillende voordelen die het een aantrekkelijke keuze maken voor veel huiseigenaren. Hier zijn enkele van de belangrijkste voordelen:

 1. Duurzaamheid: SPC vloeren zijn extreem duurzaam en bestand tegen deuken, krassen en vlekken. Ze zijn perfect voor drukke huishoudens met kinderen en huisdieren.
 2. Waterbestendigheid: SPC vloeren zijn waterdicht, waardoor ze ideaal zijn voor vochtige ruimtes zoals badkamers, keukens en kelders.
 3. Eenvoudige installatie: Dankzij het kliksysteem kunnen SPC vloeren gemakkelijk en snel worden geïnstalleerd, zelfs door doe-het-zelvers.
 4. Onderhoudsgemak: Een SPC vloer vereist weinig onderhoud. Regelmatig stofzuigen en dweilen is meestal voldoende om de vloer schoon te houden.
 5. Geluiddempend: De geluiddempende onderlaag van een SPC vloer helpt bij het verminderen van geluidsoverdracht, wat vooral handig is in appartementen of bovenverdiepingen.
 6. Veelzijdigheid in ontwerp: SPC vloeren zijn verkrijgbaar in verschillende designs, kleuren en patronen, waardoor u de perfecte vloer kunt vinden die past bij uw interieurstijl.

Met al deze voordelen is het geen wonder dat SPC vloeren steeds populairder worden in woningen over de hele wereld.

Hoe wordt een SPC vloer gemaakt?

De productie van een SPC vloer omvat verschillende stappen om de lagen te creëren die samen een duurzame en hoogwaardige vloer vormen. Hier is een overzicht van het productieproces:

 1. Voorbereiding van de grondstoffen: Het proces begint met het selecteren en voorbereiden van de grondstoffen, zoals kalksteen en PVC, die nodig zijn voor de SPC kernlaag.
 2. Mengen: De grondstoffen worden vervolgens gemengd met andere additieven om het gewenste mengsel te verkrijgen. Dit mengsel wordt verwarmd en geëxtrudeerd om de SPC kernlaag te vormen.
 3. Toevoegen van decoratieve laag: De decoratieve laag wordt bovenop de SPC kernlaag aangebracht met behulp van druk en warmte. Deze laag geeft de vloer zijn unieke uiterlijk.
 4. Aanbrengen van toplaag: De slijtvaste toplaag wordt vervolgens aangebracht om de vloer te beschermen tegen krassen en vlekken.
 5. Geluiddempende onderlaag: Tot slot wordt de geluiddempende onderlaag toegevoegd om het geluid te verminderen en extra comfort te bieden.

Na het productieproces worden de SPC vloerdelen gesneden en verpakt voor distributie naar winkels en huiseigenaren.

Belangrijke overwegingen bij het kiezen van een SPC vloer

Voordat u een SPC vloer kiest, zijn er enkele belangrijke overwegingen waar u rekening mee moet houden. Hier zijn enkele factoren om te overwegen bij het kiezen van een SPC vloer:

 1. Dikte: SPC vloeren zijn verkrijgbaar in verschillende diktes. Een dikkere vloer biedt over het algemeen meer stabiliteit en duurzaamheid.
 2. Ontwerp en kleur: Kies een SPC vloer die past bij uw interieurstijl en persoonlijke voorkeur. Er zijn talloze ontwerp- en kleuropties beschikbaar.
 3. Geschiktheid voor de ruimte: Zorg ervoor dat de SPC vloer die u kiest geschikt is voor de ruimte waarin u deze wilt installeren, zoals de badkamer of keuken.
 4. Installatiemethode: Controleer of de SPC vloer kan worden geïnstalleerd met behulp van het gewenste kliksysteem of dat professionele installatie vereist is.
 5. Kwaliteit en garantie: Controleer de kwaliteit van de SPC vloer en zoek naar een product met een goede garantie om gemoedsrust te bieden.

Door rekening te houden met deze factoren kunt u de beste SPC vloer kiezen die aan uw behoeften voldoet.

Hoe een SPC vloer te installeren

Een SPC vloer kan op verschillende manieren worden geïnstalleerd, afhankelijk van het gekozen kliksysteem. Hier is een algemene handleiding voor het installeren van een SPC vloer:

 1. Voorbereiding: Zorg ervoor dat de ondervloer schoon, vlak en droog is voordat u begint met de installatie.
 2. Legrichting: Bepaal de gewenste legrichting van de vloer en houd rekening met de lichtinval en de vorm van de ruimte.
 3. Snijden: Meet en snijd de SPC vloerdelen op maat met behulp van een zaag of snijgereedschap.
 4. Leggen: Begin bij een hoek van de ruimte en leg de eerste rij planken met het kliksysteem naar de muur gericht. Klik vervolgens de volgende planken in elkaar.
 5. Uitlijnen: Zorg ervoor dat de planken goed uitgelijnd zijn en geen openingen of scheve lijnen hebben.
 6. Afwerking: Installeer de plinten om de randen van de vloer af te werken en eventuele overgangsprofielen te gebruiken waar de vloer grenst aan andere vloerbedekkingen.

Het is altijd raadzaam om de installatie-instructies van de fabrikant te volgen of een professionele installateur in te schakelen voor een perfect resultaat.

Onderhoud en reiniging van een SPC vloer

Een SPC vloer vereist minimaal onderhoud om zijn kwaliteit en uitstraling te behouden. Hier zijn enkele tips voor het onderhoud en de reiniging van uw SPC vloer:

 1. Dagelijkse reiniging: Verwijder stof en vuil regelmatig met een zachte bezem of stofzuiger met een zachte borstel.
 2. Morsen en vlekken: Veeg gemorste vloeistoffen direct op met een vochtige doek. Gebruik indien nodig een mild schoonmaakmiddel dat geschikt is voor SPC vloeren.
 3. Vermijd schurende materialen: Gebruik geen schurende materialen of agressieve schoonmaakmiddelen die de toplaag van de vloer kunnen beschadigen.
 4. Voorkom krassen: Plaats viltglijders onder meubels en vermijd het slepen van zware voorwerpen over de vloer om krassen te voorkomen.
 5. Mat of vloerkleed: Plaats een mat of vloerkleed op drukke gebieden om extra bescherming te bieden en het schoonmaken te vergemakkelijken.

Door deze eenvoudige onderhoudsroutines te volgen, kunt u genieten van een mooie en duurzame SPC vloer die jarenlang meegaat.

Veelgestelde vragen over SPC vloeren

1. Kan een SPC vloer in vochtige ruimtes worden geïnstalleerd?

Ja, een SPC vloer is waterbestendig en kan veilig worden geïnstalleerd in vochtige ruimtes zoals badkamers en keukens.

2. Is een SPC vloer geschikt voor vloerverwarming?

Ja, SPC vloeren zijn geschikt voor vloerverwarmingssystemen. De warmtegeleidende eigenschappen van SPC zorgen ervoor dat de vloer gelijkmatig wordt verwarmd.

3. Zijn SPC vloeren milieuvriendelijk?

SPC vloeren zijn over het algemeen milieuvriendelijk omdat ze geen schadelijke chemicaliën bevatten en recyclebaar zijn. Ze zijn een duurzame keuze voor uw huis.

4. Kan ik een SPC vloer zelf installeren?

Ja, dankzij het kliksysteem zijn SPC vloeren eenvoudig te installeren, zelfs voor doe-het-zelvers. Volg gewoon de installatie-instructies van de fabrikant.

5. Hoe lang gaat een SPC vloer mee?

Een goed onderhouden SPC vloer kan tientallen jaren meegaan, afhankelijk van het gebruik en de slijtage. Het is een duurzame en langdurige vloerbedekkingsoptie.

Conclusie

Een SPC vloer is een uitstekende keuze voor huiseigenaren die op zoek zijn naar een duurzame, waterbestendige en gemakkelijk te onderhouden vloerbedekking. Met zijn vele voordelen, zoals duurzaamheid, eenvoudige installatie en veelzijdigheid in ontwerp, is een SPC vloer een populaire keuze geworden voor zowel residentiële als commerciële toepassingen. Door rekening te houden met belangrijke overwegingen bij het kiezen, het correct installeren en het regelmatig onderhouden van uw SPC vloer, kunt u genieten van een prachtige vloer die jarenlang meegaat. Kies voor een SPC vloer enSource link