Zeven Chinese bedrijven plekje op zwarte lijst & Europa opent status quo

Zeven Chinese bedrijven plekje op zwarte lijst & Europa opent status quo

Sterke dag voor de Amerikaanse aandelen. De yields van de Amerikaanse obligatiemarkt daalden nadat er in Amerika meer werklozen blijken te zijn dan aanvankelijk werd gedacht. Een opmerkelijke uitspraak hierover van Jerome Powell tijdens een online panel: De voorzitter van de Fed stelt dat veel bedrijven de afgelopen maanden enorm hebben geïnvesteerd in technologie en automatisatie. De economie die we binnen een jaar zullen aantreffen zal niet dezelfde zijn als pré-corona. Er zal minder vraag zijn naar een specifieke groep van werknemers die het moeilijk zullen hebben weer een weg te vinden in de geëvolueerde economie.

De S&P 500 sloot op 4.097 punten, wat een stijging is van 0,42%. De technologie-index Nasdaq avanceerde 1,04% tot 13.758 punten en de Dow Jones stond 0,17% in de plus en sloot op 33.503 punten.

De Amerikaanse overheid voegt zeven Chinese bedrijven toe aan de zwarte lijst. Volgens de VS verzamelen de Chinese bedrijven data die op hun beurt wordt doorgespeeld aan Chinese militaire actoren. Het gaat over Tianjin Phytium Information Technology, Shanghai High-Performance Integrated Circuit Design Center, Sunway Microelectronics, the National Supercomputing Center Jinan, the National Supercomputing Center Shenzhen, the National Supercomputing Center Wuxi en the National Supercomputing Center Zhengzhou. Concreet betekent dit dat de Amerikaanse overheid er alles aan doet om ervoor te zorgen dat China geen Amerikaanse technologie in handen krijgt. De handelsrelatie tussen de VS en China is al een lange tijd verzuurd. Indien China had gedacht dat Joe Biden een meer gematigde koers zou varen in vergelijking met Trump, dan lijkt China zich te vergissen.

Tegelijkertijd heeft China te maken met een sterke stijging in inflatie. De PPI (producer price index) steeg jaar over jaar met 4,4%. Dit is het gevolg van de stijgende grondstofprijzen. De prijzen voor metaal, olie, koper en agrarische producten zitten sinds enkele maanden stevig in de lift. Economen uit Greater China stellen dat het PPI-cijfer in China sterk verbonden is met het CPI-cijfers van de VS. Dit zou betekenen dat de VS binnenkort te maken krijgt met een sterke stijging in inflatie, in tegenstelling tot wat de Fed verwacht.

Airbus levert groot aantal vliegtuigen
De toonaangevende vliegtuigbouwer uit Europa heeft vorige maand maar liefst 72 vliegtuigen afgeleverd. Hoopgevende signalen voor de producenten van vliegtuigen maar andere actoren in de reissector laten nog geen teken zien van opleving. De meeste Europese landen hebben nog geldende reisbeperkingen. Bronnen dicht bij het VK melden dat de geplande heropening van internationaal vliegverkeer mogelijks uitgesteld wordt. Ook in Azië is het internationaal vliegverkeer maar een fractie van voorheen. Wanneer deze situatie aanhoudt, kan dit financiële gevolgen hebben voor de klanten van Airbus en andere vliegtuigbouwers. Verder gaat Airbus ook volop investeren in lastercommunicatieterminals voor vliegtuigen. Dit doen ze samen met TNO. Deze nieuwe technologie is de gedroomde opvolger van de satellietcommunicatie. Het aandeel Airbus noteerde pré-corona aan bijna € 140 met een dieptepunt van € 48. Voorlopig lijkt de koers van Airbus zich mondjesmaat te herstellen. Het aandeel noteert al enkele weken rond de psychologische zone van € 100.

Europa opent status quo
De BEL20 index steeg 0,38% tot 3.941 punten. De beste Belgische aandelen waren Sofina, Argenx en Inbev. De minst presterende aandelen waren Solvay, Colruyt en Ageas. De BEL20 staat voorbeurs 0,19% hoger.

De AEX in Nederland steeg gisteren 0,46% met als sterkste Nederlandse aandelen Philips, Prosus en Wolters Kluwers. De minst presterende aandelen uit de AEX waren Shell, Aegon en NN Group. De AEX opent quasi status quo met min 0,03% op de borden

De DAX doet het sinds het doorbreken van 15.000 punten iets rustiger. Gisteren sloot de DAX 0,17% hoger. De sterkste aandelen waren Delivery Hero, SAP en Adidas. Covestro, autobouwer Daimler en HeidelbergCement presteerden het minst. De DAX opent zoals de AEX25 status quo met min 0,03% op de borden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *