Zonnepanelen huren vs. zonnepanelen kopen: wat is voordeliger?


Veel mensen willen meedoen aan de groene energietransitie. Dat houdt in: duurzamer werken en wonen. Zonnepanelen zijn dan ook nog altijd ontzettend populair. Wat veel mensen tegenhoudt om echt werk te maken van zonnepanelen, is de prijs ervan. Het vereist een vrij grote investering en dat geld heeft niet iedereen zomaar liggen.

Zonnepanelen huren in plaats van kopen

Zonnepanelen huren is een goed alternatief voor zonnepanelen kopen. Zonder investeringsbedrag kun je meteen gebruik maken van goedkope stroom die je zelf opwekt. Natuurlijk betaal je dan wel een maandelijkse vaste huurprijs. Het is een interessante optie voor de korte termijn, wanneer je budget het niet toelaat om zelf te investeren in een eigen installatie.

Het mooie is dat je je op deze manier ook niet druk hoeft te maken om onderhoud en eventuele reparaties aan je zonnepanelen. Dat betaalt de verhuurder allemaal zelf. Ideaal, dus.

Toch liever zonnepanelen kopen?

Zoals gezegd is zonnepanelen huren de beste keuze voor de korte termijn. Maar wil je graag de komende 20 jaar zonnepanelen op je dak hebben, dan is kopen misschien toch een beter idee. Kopen is op de langere termijn altijd voordeliger. Tenminste, als je kijkt naar de totaalprijs. Op de langere termijn betaal je meer huur, dan waar je de panelen voor kunt kopen. Bereken eerst hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om het winstgevend te maken.

Het nadeel van zonnepanelen kopen, is dat je het volledige aankoopbedrag in één keer moet betalen. Ook draai je zelf op voor eventuele reparaties en onderhoud aan de zonnepanelen. Eigenlijk moet je die kosten reserveren en bij de prijs optellen. Zo weet je wat zonnepanelen écht kosten.

Helemaal geen zonnepanelen

Overweeg je nu helemaal geen zonnepanelen meer te nemen, dan kost je dat geld. In de meeste gevallen betaal je zonder zonnepanelen veel meer dan met zonnepanelen. Dat komt doordat je zelf ook energie verbruikt. Wekken je panelen stroom op, dan kun je die stroom voor bijvoorbeeld je eigen wasmachine of kookplaat gebruiken. Dat scheelt op de energierekening. Zonder zonnepanelen moet je altijd de stroom van je energieaanbieder gebruiken.

Zonnepanelen huren of kopen vraagt dan wel een zekere investering. Op lange termijn is het echter veel goedkoper dan stroom van het net te blijven gebruiken. Overweeg voor jou wat het handigst is: zonnepanelen kopen of huren. Geen zonnepanelen nemen, is hoe dan ook zonde van je geld. Zeker omdat je met een energiebespaarlening of een groene lening snel over het geld voor de aankoop kunt beschikken, zonder daarvoor een al te hoge rente te moeten betalen. Na het afbetalen ben je volledig eigenaar van je zonnepanelen.