Het onderhouden van een PVC vloer: Tips voor een duurzame en schone vloer


PVC-vloeren zijn de laatste jaren steeds populairder geworden vanwege hun duurzaamheid, veelzijdigheid en onderhoudsgemak. Of je nu een PVC-vloer hebt in je woonkamer, keuken, slaapkamer of elders in huis, het is belangrijk om te weten hoe je deze vloer in optimale staat kunt houden. In deze blog gaan we dieper in op het onderhouden van een PVC vloer en delen we handige tips om je vloer er jarenlang als nieuw uit te laten zien.

 1. Regelmatig Stofzuigen en Vegen

Het regelmatig stofzuigen en vegen van je PVC-vloer is een belangrijke stap in het onderhoudsproces. Stof, vuil en zand kunnen krassen en slijtage veroorzaken op het oppervlak van de vloer. Gebruik bij voorkeur een zachte bezem of een stofzuiger met een zachte borstel om vuil en stof te verwijderen. Zorg ervoor dat de borstelharen schoon zijn om krassen te voorkomen.

 1. Dweilen met een Voedingsarme Oplossing

Om je PVC-vloer grondig schoon te maken, kun je deze af en toe dweilen met een voedingsarme oplossing. Meng een mild reinigingsmiddel met warm water volgens de instructies op het etiket. Gebruik een zachte dweil of mop om de vloer voorzichtig te reinigen. Zorg ervoor dat de dweil of mop goed uitgewrongen is, zodat je geen overtollig water op de vloer achterlaat.

 1. Vermijd Overmatig Watergebruik

Een van de belangrijkste dingen om te onthouden bij het onderhouden van een PVC-vloer is om overmatig watergebruik te vermijden. PVC-vloeren zijn vochtbestendig, maar te veel water kan problemen veroorzaken, zoals het binnendringen van vocht tussen de planken of het opzwellen van de vloer. Gebruik altijd een vochtige doek of dweil in plaats van een drijfnatte.

 1. Gebruik de Juiste Reinigingsmiddelen

Bij het kiezen van reinigingsmiddelen voor je PVC-vloer is het essentieel om mildheid te prioriteren. Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen, schuurmiddelen of oplosmiddelen, omdat deze de vloer kunnen beschadigen en de afwerking kunnen aantasten. Het is het beste om speciale PVC-vloerreinigers te gebruiken die zacht zijn en speciaal zijn ontworpen voor dit type vloer.

 1. Voorkom Krassen en Deuken

PVC-vloeren zijn duurzaam, maar ze zijn niet onkwetsbaar. Om krassen en deuken te voorkomen, kun je enkele voorzorgsmaatregelen nemen:

 • Gebruik viltglijders onder meubelspoten om krassen te voorkomen wanneer je meubels verplaatst.
 • Vermijd het slepen van zware voorwerpen over de vloer.
 • Gebruik geen scherpe hakken op de vloer om deuken te voorkomen.
 1. Periodieke Wasbeurten

Hoewel PVC-vloeren over het algemeen weinig onderhoud vergen, kan het nuttig zijn om af en toe een speciale PVC-was te gebruiken om de vloer te beschermen en de glans te herstellen. Volg de instructies van de fabrikant voor de juiste toepassing.

 1. Bescherm tegen Zonlicht

Langdurige blootstelling aan direct zonlicht kan verkleuring van je PVC-vloer veroorzaken. Overweeg het gebruik van gordijnen, zonneschermen of jaloezieën om de hoeveelheid zonlicht die op de vloer valt te reguleren. Hierdoor blijft je vloer langer mooi en behoudt hij zijn oorspronkelijke kleur.

 1. Repareer Beschadigingen Tijdig

Als er toch krassen, deuken of andere beschadigingen optreden, is het belangrijk om deze tijdig te repareren om verdere schade te voorkomen. Kleine krassen kunnen worden bijgewerkt met behulp van speciale PVC-vulmiddelen en lichte schuurwerkzaamheden. Grotere schade vereist mogelijk professionele reparatie. De Bebo pvc vloer is extreem bestand tegen beschadigingen.https://www.asconbouw.nl/het-onderhouden-van-een-pvc-vloer-tips-voor-een-duurzame-en-schone-vloer/