Wat doet een chiropractor?


Chiropractie draait om het corrigeren van een onjuiste uitlijning van de wervelkolom. Wanneer de wervelkolom correct is uitgelijnd, neemt de druk op spieren en zenuwbanen af, wat resulteert in verlichting van verschillende fysieke aandoeningen. Chiropractoren voeren zogenaamde ‘aanpassingen’ uit om klachten zoals hoofdpijn, hernia, nekpijn, whiplash, rugpijn, schouderpijn en ischias te reduceren. Maar het werk van een chiropractor beperkt zich niet alleen tot het behandelen van klachten; het heeft ook een preventieve functie.

De doeltreffende benadering van chiropractie helpt niet alleen bij het verlichten van pijn, maar zorgt tevens voor een optimaal functionerend zenuwstelsel zonder blokkades, wat bijdraagt aan een verbetering van de kwaliteit van leven.

Wat is de reden achter het gebruik van de term ‘kraken’ voor de handelingen van een chiropractor?

Wanneer een chiropractor ervoor zorgt dat een gewricht weer correct uitgelijnd wordt, kun je soms een zacht knisperend geluid waarnemen. Dit geluid ontstaat doordat er een vacuüm ontstaat tussen de gewrichtsoppervlakken, als gevolg van luchtafgifte uit het gewricht. Dit fenomeen is volkomen onschadelijk en veroorzaakt geen pijn.

Wanneer is het verstandig om een bezoek aan een chiropractor te overwegen?

Veel mensen hebben de neiging te denken dat chiropractie enkel nuttig is voor rugpijn, maar in werkelijkheid kan het helpen om een breed scala aan lichamelijke klachten te verlichten, waaronder:

 1. Algehele welzijnszorg via chiropractie
 2. Angst en stress
 3. Fibromyalgie
 4. Hoofdpijn en migraine
 5. Ischias en beenpijn
 6. Nek- en schouderpijn
 7. Slaapproblemen
 8. Stress en emotionele stabiliteit
 9. Terugkerende rugpijn
 10. Verbeterde mentale focus en bij ADHD
 11. Verbetering van atletische prestaties
 12. Verbetering van de houding
 13. Verbetering van de kwaliteit van leven
 14. Vermoeidheid en een gebrek aan energie.

Bovendien leent chiropractie zich uitstekend om zowel uw lichamelijke als geestelijke welzijn te ondersteunen, zelfs wanneer er geen specifieke klachten aanwezig zijn.

Welke studie heeft een chiropractor afgerond?

De weg naar een chiropractie-opleiding bestaat uit uitdagingen, en dit pad omvat meestal studeren in het buitenland, aangezien Nederland momenteel geen nationale opleiding voor chiropractie aanbiedt. Een chiropractiestudent in deeltijd moet zich voorbereiden op een intensief leertraject dat minimaal vijf jaar duurt. Gedurende deze periode moeten ze ten minste 4200 uur aan academische colleges volgen en daarnaast minstens 1000 stage-uren doorbrengen in een eerstelijnsgezondheidszorgkliniek.

Tijdens deze rigoureuze opleiding verwerven studenten de noodzakelijke vaardigheden voor het stellen van de juiste diagnoses en het toepassen van doeltreffende behandeltechnieken. Hiermee beogen ze je lichaam te helpen herstellen en optimaal te laten functioneren. In het buitenland wordt chiropractie vaak erkend als eerstelijnsgezondheidszorg, wat betekent dat behandelingen vergoed worden. Helaas geldt dit nog niet in Nederland, ondanks het feit dat chiropractoren voldoen aan alle vereisten voor BIG-registratie.

Dit gebrek aan erkenning in Nederland komt voornamelijk voort uit het ontbreken van een nationale chiropractie-opleiding in het land.

Is chiropractie een veilige behandelingsvorm?

Chiropractoren volgen een uitgebreide opleiding van vijf jaar in de gezondheidszorg, waarbij zowel specifieke als algemene aspecten worden behandeld. Deze educatie omvat een grondige verkenning van algemene anatomie, neurologie, filosofie, evenals specifieke klinische presentaties van de wervelkolom, beeldvorming van de wervelkolom en praktische ervaring in een klinische setting.

Is chiropractie geschikt voor alle individuen?

Uitgebreid onderzoek heeft bevestigd dat chiropractie veilig is voor zowel volwassenen als kinderen. In feite kan iedereen, ongeacht hun leeftijd, behandeld worden door een erkende chiropractor. Zowel pasgeborenen als ouderen kunnen profiteren van chiropractische zorg. Uiteraard moet bij het eerste consult altijd worden gecontroleerd of er geen medische contra-indicaties zijn voor een behandeling, zoals open wonden, breuken, ernstige botontkalking of tumoren.

In tegenstelling tot wat velen veronderstellen, kunnen mensen met acute aandoeningen, zoals plotselinge rugklachten of een whiplash, en zelfs hernia, wel degelijk baat hebben bij een chiropractische behandeling. Het is zelfs aan te bevelen om zo snel mogelijk met de behandeling te beginnen om een snel herstel te bevorderen.

The post Wat doet een chiropractor? appeared first on woonartikelengetest.https://woonartikelengetest.nl/wat-doet-een-chiropractor/