Ik heb last van kleine kevertjes in huis, wat nu?


Iedereen heeft wel eens last van kleine kevertjes in huis. Soms kom je er niet vanaf of je hebt geen idee of de kevertjes eventueel schade aan kunnen richten aan je huis of alles wat daarbij komt kijken. Daarom is het goed om zo snel mogelijk op onderzoek uit te gaan naar de oorzaken en hoe je ze de volgende keer kunt voorkomen. 

Er zijn zoveel mogelijkheden met kevertjes. Daarom hebben wij alle informatie voor je op een rijtje gezet. Op die manier zie je direct welke opties er zijn en je weet dan ook direct hoe je zo snel mogelijk van deze vervelende beestjes af kunt komen. 

Soorten kleine kevertjes in huis 

Er is niet maar één soort kevertje in Nederland. De kleine kevertjes in huis kunnen dus allerlei verschillende kevertjes zijn. Zo heb je misschien last van kleine zwarte kevertjes in huis, terwijl de buren last hebben van kleine bruine kevertjes in huis. Hierdoor is het best lastig om te bepalen om wat voor een soort kever het gaat. 

Meestal komen de meeste mensen van de kevertjes af zonder dat ze precies weten om wat voor een soort kevertje het gaat. Het is dus niet per se noodzakelijk om te weten met wat voor een soort kever je te maken hebt om er vanaf te komen. In Nederland zijn namelijk meer dan 4000 verschillende soorten kevers. 

Zijn kleine torretjes in huis schadelijk? 

Er zijn, zoals je nu weet, meer dan 4000 verschillende kevers in Nederland. De meeste kevertjes zijn in Nederland niet schadelijk. Deze kleine kevertjes in huis zijn dan misschien vervelend, maar je hebt er verder geen last van. 

Toch zijn er een aantal kevers die wel schadelijk kunnen zijn. Daarom is het goed om te kijken of het misschien één van de schadelijke kevers is. Je hoeft dan niet precies te weten om welke kever het gaat, zolang het niet om een schadelijke tor gaat. 

Schadelijke kevers op een rijtje

Er zijn echt maar enkele torren die daadwerkelijk schade aan kunnen richten. Het aantal is te tellen op twee handen. Toch is het goed om te weten dat het misschien om deze kever gaat of misschien wel niet. De volgende kevers kunnen schadelijk zijn:

 • De meikever
 • Een boktor
 • De johanneskever
 • Houtwormkevers
 • De broodkevers 
 • Tapijtkevers 

Deze kevers hoeven geen schade aan te richten, maar dit kan wel. Wanneer je één van deze kevers ziet, is het goed om zo snel mogelijk actie te ondernemen. Zo kun je voorkomen dat er schade wordt aangericht. 

Oorzaken van de kevers

Kevers zijn natuurlijk altijd vervelend, maar het is helemaal vervelend als kleine torretjes in huis komen en je geen enkel idee hebt waar ze vandaan komen. De kleine kevertjes in huis wil je dan zo snel mogelijk weg werken, maar dan moet je wel de kern zien te vinden. 

Er zijn enkele mogelijkheden waardoor er kevers bij je naar binnen kunnen komen. Zo kan het gaan om deze drie opties: 

 • De kevers kunnen via een raam of deur naar binnen zijn gekomen.
 • Je hebt zelf op je kleding misschien een kevertje mee naar binnen gebracht.
 • Kevertjes kunnen eventueel vanuit een vogelnest naar binnen komen.
 • Je hebt iets mee naar binnen genomen waar eventueel iets van de kevertjes op zat.
 • Huisdieren kunnen soms ook kevertjes meenemen.

Hoe voorkom je kevertjes in huis?

Wanneer je de oorzaak hebt vastgesteld, is het mogelijk om de kevertjes in huis te voorkomen. Zo kun je bijvoorbeeld ramen en deuren sluiten, zodat er geen kevertjes meer naar binnen kunnen komen. 

Het voorkomen van kevertjes op je kleding of op je huisdieren is vrij lastig. Soms zal er dus een kevertje mee naar binnenkomen. Als het maar één kevertje is, kun je hem vangen en weer naar buiten brengen. Je kunt er eventueel ook voor kiezen om hem te doden, maar in de meeste gevallen is dit niet nodig. 

Hoe bestrijd je de kleine kevertjes in huis? 

Wanneer je echt last hebt van kleine kevertjes in huis en het worden er steeds meer, dan is het goed om de kevertjes te bestrijden. Je wilt namelijk niet dat er steeds kevertjes terug blijven komen. Het beste is om alles waar kever eitjes in kunnen zitten te wassen op minimaal 60 graden, zodat de eitjes er af worden gewassen en dood gaan. 

Verder kun je de volgende dingen nog doen om ervoor te zorgen dat je geen last meer hebt van de torretjes:

 • Stoom je tapijt goed uit en zorg ervoor dat je dit overal in huis doet.
 • Gooi al het voedsels waar de kevertjes aan hebben gezeten direct weg.
 • Heb je last van besmet textiel, zorg er dan voor dat je dit even in de zon hangt.
 • Een andere optie voor textiel is om het een tijdje in te vriezen.

Ik kom niet van de kevers af, wat nu?

Het kan zo zijn dat je hard bezig bent om van de kleine kevertjes in huis af te komen, maar ze gaan de hele tijd maar niet weg. Soms is het dan beter om een bestrijdingsbedrijf in te schakelen. Zij kunnen het probleem eenvoudig vaststellen en vanuit daar gaan ze dan voor je aan het werk. Dit werkt op de volgende manier:

 1. Je belt het ongedierte bedrijf voor meer informatie.
 2. Ze zullen je precies uitleggen hoe ze te werk gaan en wat het je gaat kosten.
 3. Jullie maken een afspraak.
 4. Het bedrijf komt op de afgesproken tijd bij je aan en ze zullen het probleem vast stellen.
 5. Zodra het probleem vastgesteld is zullen ze een bestrijdingsplan opmaken, zodat je precies weet wat er moet gebeuren en wat het gaat kosten.
 6. Daarna wordt het plan in werking gezet en zorgt het bedrijf ervoor dat je geen last meer hebt van de kevers.