Welke vloer op vloerverwarming neerleggen?


Er zijn heel wat verschillende soorten vloeren. Ben je bezig met vloerverwarming, maar heb je geen idee welke vloer op vloerverwarming werkt? Dan wordt de keuze voor de juiste vloer allemaal veel lastiger dan dat je oorspronkelijk gedacht had. Daarom is het goed om te kijken welke mogelijkheden er allemaal zijn. 

De ene vloer is nu eenmaal meer geschikt voor vloerverwarming dan de andere vloer. Daarom hebben we de beste opties voor je op een rij gezet. Zo weet je welke vloer bij vloerverwarming past, zonder dat je hier zelf uren onderzoek naar hoeft te doen. 

Verschillende soorten vloeren voor vloerverwarming 

Wat voor vloer op vloerverwarming werkt, is af te leiden door hoeveel warmte het materiaal door laat. Als het materiaal net voldoende warmte doorlaat, kan het niet boeven op een vloerverwarming neergelegd worden. Daarom moet er gekeken worden welke soort vloer warmte goed kan regulieren, zodat de verwarming het beste werkt. 

Vloeren geschikt voor vloerverwarming zijn tegenwoordig gelukkig niet meer moeilijk om te vinden. Dit komt door het feit dat vloerverwarmingen steeds populairder worden. Het enige wat jij dan moet doen is bepalen welke vloer op vloerverwarming bij jouw past. Dit kan per persoon en woning verschillen. 

  1. Een betonvloer

Beton heeft een vrij lage warmteweerstand, waardoor het een ideale keuze is voor vloerverwarming. De warmte wordt goed opgenomen en afgegeven aan de volledige woning. Dit zorgt ervoor dat de warmte op een goede manier door de volledige woning heen verdeeld kan worden. 

Sommige mensen denken dat een betonvloer te dik is. Welke vloer op vloerverwarming ligt, hoeft niet per se met de dikte te maken te hebben. Bij een betonvloer zie je namelijk dat de warmte goed naar boven komt en dat het dus zeker een goede optie is om gebruik van te maken bij een vloerverwarming. 

  1. Tapijt voor vloerverwarming 

Tapijt is een vloer waar niet altijd aan gedacht wordt als je het over vloerverwarming hebt. Welke vloer op vloerverwarming gelegd wordt heeft te maken met je eigen voorkeur. Zo kan tapijt prima over de vloerverwarming heen gelegd worden. Tapijt kan goed de warmte doorlaten, waardoor de warmte ook goed verspreid kan worden. 

Tapijt heeft verschillende isolerende eigenschappen. Daarnaast voelt tapijt voor een hele hoop mensen veel fijner aan de voeten dan bijvoorbeeld beton. Het tapijt voelt echt warm aan en in de winter is dit heerlijk als het buiten echt koud is. Tapijt is niet voor iedereen weggelegd, maar sommige mensen vinden het een heerlijk idee. 

  1. Laminaat vloeren 

Een laminaatvloer is tegenwoordig de meest standaard vloer die mensen in hun huizen hebben liggen. Dit komt doordat laminaat niet al te duur is en het ook een goede vloer is die je kunt gebruiken voor vloerverwarming. Welke vloer op vloerverwarming je ook gebruikt, laminaat is vaak het populairst

Eerder werd het niet geadviseerd om laminaat te gebruiken met vloerverwarming, omdat het kan krimpen en uitzetten. De nieuwe varianten van laminaatvloeren hebben hier geen last meer van. Hierdoor kun je tegenwoordig prima gebruik maken van een laminaatvloer in combinatie met een vloerverwarming. 

  1. Natuurstenenvloeren 

Een natuurstenenvloer zie je tegenwoordig ook steeds meer terug komen. Net als beton heeft natuursteen een lage warmteweerstand. Dit zorgt ervoor dat natuursteen ideaal geschikt is voor een vloer waarbij je graag gebruik wilt gaan maken van een vloerverwarming. Natuursteen kan erg mooi uitkomen als je het goed in een woning plaatst. 

Het is wel goed om te weten dat dit soort vloeren wel erg gevoelig zijn. Dit komt door het feit dat het een vloer is die van echte natuurlijke stenen zijn gemaakt. Het is daarom goed om wel voldoende na te gaan of de vloer in één keer helemaal goed gelegd kan worden. 

  1. Tegels in je woning

Vroeger hadden de meeste mensen alleen maar tegels in hun woning. Tegels kunnen ook ideaal gebruikt worden voor een vloerverwarming. Tegels hebben een hoge geleidbaarheid, waardoor de warmte ideaal verdeeld wordt in een woning wanneer je tegels in je woning hebt liggen. 

Je moet bij tegels in je woning voor een vloer met vloerverwarming wel rekening houden met uitzetvoegen en geen normale voegen. Anders kunnen de tegels en de voegen eventueel barsten. Welke vloer op vloerverwarming je ook neemt, overal zijn nu wel opties voor. 

Welke vloer op vloerverwarming kiezen voor je huis?

Het is goed om na te gaan welke vloer jij precies in je huis wilt hebben. Wil je bijvoorbeeld tapijt in je huis hebben liggen of kies je er liever voor om laminaat te gaan leggen? Zolang je zeker weet dat de vloer met vloerverwarming werkt, maakt het eigenlijk niet uit welke vloer je kiest. Zolang je er maar daadwerkelijk blij mee bent. 

Welke vloer op vloerverwarming heeft vooral te maken met smaak. Per persoon kan het verschillen welke vloeren je mooier vindt en welke je liever links laat liggen. Daarom is het goed om vooraf de vloeren goed te bekijken, zodat je weet waar je aan toe bent.https://woonartikelengetest.nl/welke-vloer-op-vloerverwarming/